mestizo2

The design of Santiago’s Mestizo Restaurant is based in an architecture competition that asked would-be designers to create a space that incorporated imagery from elsewhere. The winning concept — with a child’s pool ring-inspired ceiling, large quarried granite boulders and industrial water piping-turned perimeter lattice — pleased the client, but didn’t quite cut it with city officials with a stake in the restaurant’s Las Américas Park locale. Smiljan Radic Clarke’s final design was tweaked, and the winning imagery was used more abstractly with black concrete ceiling beams and granite mountain boulders incorporated into structural support elements. The result is a contemporary twist the substantial, durable, functional monuments seen in parks everywhere — the pavilion [via archdaily]